УПОЗОРЕЊЕ ПСИХОЛОГА: Не толеришите овакво дјечје понашање, сасијеците га у коријену!

Родитељи често оправдавају лоше навике и поступке дјетета, јер сматрају да су то само фазе које ће брзо проћи. Међутим, постоје ситуације у којима би маме и тате требало одмах да реагују, пише Јумама. Психолози упозоравају да слиједеће проблеме у понашању никако не смијете да игноришете, јер ће ваша дјеца сносити посљедице када одрасту…

13
  Baner-tri-sobe kolubara_baner_1  

1. Дијете вас прекида док говорите

Зашто не треба игнорисати: Ваше дијете је веома причљиво и жели стално да вам нешто каже или пита, а самим тим непрастано прекида ваш разговор са другим људима. Психолози савјетују да је неопходно да научите дијете да не скреће превише пажњу на себе и да мора бити толерантно и пружити шансу другима да говоре. Овај проблем треба да се искорени још док су дјеца мала, да не би ово понашање усвојили и имали проблема током одрастања.

Како ријешити: Ако сте код пријатеља или имате госте, дјетету реците прије посјете да не смије да вас узнемирава док разговарате, осим ако ситуација није баш хитна. Потрудите се да док причате дијете ради нешто забавно са стране, а ако неће да се одвоји од вас, онда му објасните да мора мирно да сједи. Обавезно када завршите разговор дозволите дјетету да вас пита или вам саопшти оно што је хтјело.

2. Дијете је током игре насилно

Зашто не треба игнорисати: Ако се ваше дијете током игре са другарима стално гура, штипа или отима ствари, онда је јасно да имате проблем са агресивним понашањем. Ако ово не спријечите док је дијете мало, психолози истичу да је већ од 8. године теже васпитати агресивно дијете и указати му на грешке. Ако не регујете на вријеме дијете ће насиље прихватити као оправдан начин понашања.

Како ријешити: Реците дјетету како никако не смије да се понаша агресивно и питајте га како би се осјећао да се тако друг понаша према њему. Запријетите му да ће завршити са игром ако настави са агресивним понашањем. Обавезно помозите дјетету да избаци бијес и вишак енергије из себе, на примјер упишите га на неки спорт. Ако видите да не можете сами да искорените агресивно понашање, онда је већ неопходно да се обратите психологу.

3. Прави се да вас не слуша

Зашто не треба игнорисати: Ако вашем дјетету поновите по неколико пута да вам нешто донесе или да покупи играчке, а оно не регује, онда сте већ у проблему. Никако немојте да попустите и сами урадите оно што сте тражили од дјетета, јер ће тако дете сматрати да може да вас контролише у свакој ситуацији. Ако не спријечите ово лоше понашање, неизбјежно је да ће ваше дијете постати пркосно и ви ћете изгубити контролу над њим.

Како ријешити: Ако вас дијете не слуша и послије трећег понављања, приђите му, ставите руке на његова рамена, изговорите његово име и мало гласније му реците шта треба да уради. Понављајте све док вас дијете не послуша, тако ћете му показати да сте ви они који контролишу, а не дијете.

4. Дијете узима ствари без питања

Зашто не треба игнорисати: У реду је ако дијете хоће себе да почасти чоколадом, понекад без питања пусти телевизор или сједне за компјутер. Међутим, ако дијете почне учестало да узима ствари које хоће и ради шта хоће, не поштујући ваша правила, онда ћете бити у проблему кад порасте. Дијете које зна да му је све што жели приступачно, неће знати за границе и ваша правила му ништа неће значити кад постане тинејџер.

Како ријешити: Разговарајте са дјететом о правилима која увијек морају да се поштују. Ако сте се, на примјер, договорили да дијете не гледа телевизију прије него што заврши домаћи, када прекрши правило обавезно разговарајте. Не дозволите да се ваша правила често крше, јер ће им то прећи у навику.

5. Дијете заузима лош став

Зашто не треба игнорисати: Ако ваше дијете “преврне” очима када га критикујете или почне да вам се руга и понавља ваше ријечи, никако немојта да занемарите овакво понашање. Многи родитељи мисле да је ово само једна од фаза одрастања и да ће проћи, али ако не спријечите ваше дијете ће наставити тако да се понаша. Неће такав став имати само пред вама, већ и пред другим одраслим и наставницима, јер ће мислити да ако ви то толеришете, да ће и они.

Како ријешити: Објасните лијепо дјетету да је такво понашање неприхватљиво. Ако дијете настави, онда му реците да то показује да вас не поштује и да га нећете саслушати све док не почне лијепо да вам се обраћа.

6. Дијете превише лаже

Зашто на треба игнорисати: Не треба да спутавате дјечију машту, али ако дијете лаже основне ствари о себи, онда је већ вријеме да реагујете. Психолози упозоравају да превише лажи код мале дјеце могу да утичу на њих тако што никада неће прихватити ко су заиста, већ ће стално лагати и сматраће да је то прихватљиво.

Како ријешити: Објасните дјетету да је лоше лагати и да увијек треба да каже истину, чак иако је истина нешто лоше. Научите га да ако стално буде лагао више му нико неће вјеровати и покушајте то да урадите на личном примјеру. На примјер, ако дијете често лаже, када вам каже да је опрало зубе, ви га натерајте да их опере још једном, јер му не вјерујете и тако ће схватити лекцију.