У КОТОРУ ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ КОМЕНТАР КРИВИЧНОГ ЗАКОНИКА ЦРНЕ ГОРЕ ПРОФЕСОРА ЕВРОПСКОГ УНИВЕРЗИТЕТА

У концертној дворани которске Музичке школе “Вида Матјан” је дана 7.10.2017. године одржана промоција књиге под називом Коментар кривичног законика Црне Горе (четврто измијењено и допуњено издање), чији су аутори проф. др Љубиша Лазаревић и академици Бранко и Весна Вучковић. Организатори овог догађаја били су Скала радио из Котора и Удружење за кривично право и криминалну политику Црне Горе.

9
  Baner-tri-sobe kolubara_baner_1  

Ово капитално дјело аутори су посветили проф. др Љубиши Лазаревићу, једном од најплоднијих учитеља кривичног права на подручју бивше Југославије и коаутору претходна три издања. Дјело је издато у едицији штампарије „Обод” са Цетиња, по ширини и обиму зхвата 1.355 страница, а по дубини анализе кривично-правних норми је најобухватније дјело из области кривичног права код нас. Према казивању рецензената, ово капитало дјело представља допринос теорији и пракси
кривичног права.

Академик проф. др Недељко Станковић – ректор Европског универзитета “Kallos” Тузла и потпредсједник Европске академије науке Београд, рекао је да је посебно значајан спој теорије и праксе. „То је ријеткост, да се у истом лику налази теоретичар и практичар. У овом случају је баш тако. Академик проф. др Бранко Вучковић, предсједник Основног суда у Котору и предсједник Удружења за кривично право и криминалну политику Црне Горе, више од 35 година бави се практично кривичним правом, а раме уз њега и академик проф. др Весна Вучковић, судија Врховног суда Црне Горе“, објаснио је професор Станковић.

Академик Владо Камбовски – члан Академије наука и умјетности Македоније, у свом писму похвалио је рад аутора сматрајући да књига представља велики допринос црногорској казнено- правној мисли, нарочито унапрјеђењу праксе црногорских судова и других институција у борби против криминала.

Како је казао Веселин Вучковић, државни дужилац у Врховном државном тужилаштву Црне Горе, аутори нису бјежали од одговорности. „Колико год да је норма јасна и цјеловита, остаје дилема и питање како разријешити конкретну кривичну ствар, односно из чињеничног, извести правни основ примјеном одговарајуће кривично-правне норме.”

Ово дјело биће од користи судијама, тужиоцима, адвокатима, библиотекама правних факултета и многима који се нађу у дилеми како да тумаче одређену кривично-правну норму. Присутни су били у прилици да чују тонски запис, односно обраћање проф. др Бора Чејовића – предсједника Удружења за кривично право и криминологију Србије, а говорили су још и Чедомир Радоман, предсједник МЗ Љуботинско Грађанска, те коаутори књиге – академик Весна Вучковић – судија Врховног суда Црне Горе и професор на Факултету за медитеранске пословне студије у Тивту и академик Бранко Вучковић, предсједник Основног суда у Котору и професор на Европском универзитету Брчко дистрикт.