Брчко пред новим финансијски скандалом

Након праве буре око губитка 20-ак милиона марака брчанских фондова и институција у случају „Бобар-банка“, нови финансијски скандал: дистрикт је изгубио 12 милиона марака прихода од акциза која су четири фирме са сједиштем у Брчком 2002. уредно и у складу са законом, платиле Републици Српској, а затим, због блокаде рачуна напустиле Брчко и воде судске спорове за изгубљену добит тешке око четири милиона.

15
  Baner-tri-sobe kolubara_baner_1  

„Акцизе су у складу са Законом Републике Српске који је тада био важећи и за дистрикт, уплаћене Републици Српској од стране овлашћених шпедитера на царини. Ту се наше обавезе завршавају, али је Управа прихода у Брчком блокирала наше рачуне због наводно погрешних уплата. Од тада трају управни и судски спорови од којих не одустајемо јер не постоји ни један аргумент о нашој одговорности“, рекао је један од оштећениох привредника, Драго Броћило.

У Управи прихода и даље негирају тврдње предузетника и тврде да је све рађено по закону, док у Правобранилаштву истичу да су судски спорови, који су њихова надлежност, још у току.

„Ми штитимо интересе дистрикта у судском спору пред Судом БиХ везаном за тужбу привредника због наводно изгубљене добити а управни спор и све оно што се дешавало прије тога, није наша надлежност“, каже шеф Правобранилаштва Илинка Гаврић.

Због финансијске штете која је настала дефинитивним губитком прихода од акциза и може настати по окончању судских поступака које воде фирме, расправљало се напокон и у Скупштини дистрикта.

„Потпуно је јасно да су привредни субјекти поступили у складу са законима и не сносе одговорност за оно што су штете по буџет дистрикта. Истовремено, због свега што је услиједило они су повукли своје пословање из Брчког чиме је такође настала велика штета јер међу њима има и оних који су годишње плаћали обавезе веће од 10 милиона, а блокадом њиховог рада је један број наших суграђана остао без посла. Ово не може проћи без утврђивања одговорности, нарочито ако предузетници добију и спор за изгубљену добит“, категоричан је предсједник Скупштине Есед Кадрић.

У то се у Брчком, па чак и међу посланицима Скупштине, мало вјерује.

„У Брчком нема одговорности, то је тек политичка прича без резултата. Јер, да постоји, уз оволики буџет, много тога би било пуно другачије и по вољи грађана. Волио бих да гријешим, али и овај пут, иако је због пропуста наших органа дистрикту нанесена вишемилионска штета а привредници поред губитака доживјели и бројне непријатности, одговорност ће појести маца или пректири први сњегови“, оцијенио је посланик СББ Шемсо Саковић.

Коначан епилог још једног финансијског скандала у Брчком биће познат услоро јер се, речено је, очекује коначна одлука Уставног суда БиХ по тужби привредника против дистрикта.