БЛИЦ ВЕСТИ

за понедељак, 19. 06. 2017. год.

122
  Baner-tri-sobe kolubara_baner_1  

Концепт побољшања услуга у брчанском здравству заснива се на значајним буџетским улагањима, али и динамичнијој едукацији запосленика. Ове године, стратешка издвајања из буџета Брчко дистрикта биће увећана за преко три милиона марака. Осим тога, увећана су и средства која се издвајају за различите видове трансплантација, са 600.000 на милион марака, а стратешки је циљ у наредних 4 до 5 година из буџета издвајати три милона марака, као би се услуге грађанима подигле на виши ниво, те поправила општа слика у брчанском здравству.

_______________________________________

Председник Хашког трибунала Кармел Агијус данас стиже у тродневну посету БиХ током које ће разговарати са званичницима, најављено је из овог суда. Агијус ће се састати и са члановима Председништва БиХ, представницима Савета министара БиХ, укључујући и министра правде БиХ, председником Суда БиХ и градоначелником Сарајева. Теме разговора биће поспешивање регионалне сарадње у вези са питањем ратних злочина, насљеђе Трибунала и оснивање информативних центара Хашког суда у БиХ, наводи се у тексту. Агијус ће одржати и предавање у Америчком универзитету у БиХ.

_______________________________________

Неформални вођа вехабија у БиХ Билал Боснић, којег је Суд БиХ 2015. године правоснажно осудио на седам година затвора због јавног подстицања на терористичке активности, а у вези са врбовањем ради терористичке активности и организовања терористичке групе, ускоро би могао да се нађе на условној слободи, сазнаје “Дневни аваз”. Боснић, који се налази на издржавању затворске казне у Казнено-поправном заводу /КПЗ/ у Зеници, већ је одлежао пола казне, чиме је стекао услове да може поднети захтев за условни отпуст. Ову информацију потврдио је Боснићев адвокад Адил Лозо, који је рекао да ће најкасније за месец дана Суду БиХ поднети такав захтев да би његов клијент био пуштен на слободу, уз одређене мере забране, а у складу са овом врстом отпуштања.

_______________________________________

Туристи из три хотела у Тучепима, као и становништво из источног дела овог места на Макарској ривијери евакусиани су ноћас због новог пожара који је букнуо у Горњим Тучепима. Евакуисани су гости хотела “Јадран”, “Нептун” и “Тамарис”, а више од 200 ватрогасаца успело је да спречи да хотеле захвати ватрена стихија. Пожар је букнуо око 2.30 у Горњим Тучепима и запретио стамбеним објектима, пренели су хрватски медији. У раним јутарњим часовима ватра ношена буром шири се из смера Тучепа у правцу Макарске, а у Добровољном ватрогасном друштву Тучепи процењују да ће бити потешкоћа у гашењу пожара током дана. Све расположиве ватрогасне снаге су на терену и боре се са ватреном стихијом, а ватра гори од Биокова до мора. Затворен је саобраћај на Јадранској магистрали, као и према Вргорцу.

________________________________________

Више од 1.500 ватрогасаца у Португалу и даље се боре против шумских пожара, а Шпанија, Француска и Италија ће током дана послати специјалне авионе за гашење ватре. Помоћ ће бити послата у оквиру програма ЕУ о сарадњи у ванредним ситуацијама, након што су у једном пожару настрадале 62 особе. У Португалу је на снази тродневна жалост за настрадалима у граду Педрогао Гранде, где се догодила највећа трагедија ове врсте која је икада забиљежена у овој земљи, пренио је АП. Око 1.000 ватрогасаца надгледа овај пожар на око 150 километара северно од Лисабона. Ватру распирује снажан ветар у комбинацији са температуром која достиже 40 степени Целзијусових.

________________________________________

Данас постепено смањење облачности. Преовладаваће сунчано уз малу до умерено наоблачење. Ветар слаб до умерене јачине североисточног смера. У Херцеговини умерено јака бура која ће послије подне ослабити. Највиша дневна температура већином између 23 и 28°Ц, на југу земље до 32°Ц.