У ШАМАЦ ДОПУТОВАЛА ДЈЕЦА СА КОСОВА И МЕTОХИЈЕ

Са Косова и Метохије јуче је у Шамац стигло 650 српске дјеце коју ће угостити њихови вршњаци широм Републике Српске.

311
  Baner-tri-sobe kolubara_baner_1  

Дјеца са Косова и Метохије, заједно са њиховим наставницима, дочекана су на градском стадиону Фудбалског клуба “Борац” у Шамцу, гдје су им добродошлицу пожељели министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић, предсједник бањалучког Одбора за помоћ Србима са Косова и Метохије Милорад Арлов, конзул Србије у Бањалуци Радослав Илић и начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић.

Министар Глухаковић је истакао да Република Српска и њена Влада данас приређују дочек дјеци са Косова, која овдје долазе шести пут.

“Желимо да се та традиција настави, надам се да ће трајати дуго година и нама ће сваке године бити све веће задовољство да примимо ту дјецу у Републику Српску”, рекао је Глухаковић.

Он је додао да ће за вријеме њиховог боравка бити употпуњени садржаји, јер се данас то углавном своди на дружења.

“Сигуран сам да ћемо учинити напор да приредимо још неколико садржаја да понесу успомене из Српске”, рекао је Глухаковић.

Предсједник бањалучког Одбора за Косово и Метохију Милорад Арлов рекао је да је ово најмасовнији долазак дјеце до сада у Српску.

“За ових шест година, у организацији нашег Одбора, у Републику Српску дошло је око 2.500 дјеце са Косова и Метохије. Пројекат и даље настављамо. Нека ово буде једна чврста трајна веза народа са ове и оне стране Дрине”, нагласио је Арлов.

Он је додао да је ово једна од најхуманијих акција помоћи српском народу на Косову и Метохији који тешко живи и сваке године све је теже, те да се на овај начин испољава јединство да се зближе дјеца.

“Желимо да их угостимо и да буду домаћини, јер ово је њихова Република Српска као и наша. Дошла су нам дјеца са Косова и Метохије, која живе веома тешко и која од свог рођења фактички нису слободна ниједан дан”, истакао је Арлов.

Он је захвалио Влади Републике Српске, као и свим породицама које су примиле дјецу.

Начелник општине Ђорђе Милићевић каже да је Шамац поносан што је домаћин и прва дестинација дјеци са Косова и Метохије.

“Ми ћемо овде угостити један дио те дјеце, показати им да Република Српска има снагу, енергију и велико срце, јер смо један народ, припадамо једном националном простору, прошлост нам је била слична, идентична у неким дијеловима, а веома је слична и садашњост – борба за национални идентитет и Косова и Метохије и Републике Српске”, рекао је Милићевић.

Он је додао да жели да вјерује ова омладина имају сретнију и бољу будућност.

Ове године у Српску су стигла дјеца из вишечланих породица из готово свих српских општина на Косову и Метохији. Њих ће угостити њихови вршњаци из Шамца, Приједора, Бањалуке, Бијељине, Пала, Требиња, Градишке, Новог града, Прњавора, Дервенте, Петрова, Брода и Модриче.

Ово је шести пројекат “Спојимо дјецу Косово и Метохије са дјецом Српске”, који организује бањалучки Одбор за помоћ Србима са Косова и Метохије.

За госте са Косова и Метохије на градском стадиону у Шамцу приређен је културно-умјетнички програм.