ЋИРИЛИЦУ ДА БАШТИНЕ И ХРВАТИ И БОШЊАЦИ

Књижевник Мухарем Баздуљ рекао је да ћирилицу треба заштитити и да би то писмо требало да баштине и Хрвати и Бошњаци преко разних споменика своје традиције.

243
  Baner-tri-sobe kolubara_baner_1  

“Можда ће некоме звучати јеретички, али мислим да ћирилицу треба законски заштитити. Не мислим да је ћирилица искључиво ствар српске културе и српске традиције – ћирилица је културно благо свих јужнословенских народа, изузев евентуално Словенаца”, рекао је Баздуљ.

Он је за “Вечерње новости” навео да су у једном моменту све политичке елите јужнословенских народа одустале од назива језика, чије је најтачније лингвистичко име било “српско-хрватски”, и почеле да користе друга имена, првенствено везана за нацију.

“За мене је то врло једноставна ствар – ако одустанемо од имена `српско-хрватски`, онда име `српски` има најјачу традицију, има највећи број говорника на овом простору и то име је свакако легитимније од других назива”, истакао је Баздуљ.

Баздуљ је рекао да у самој Србији постоји тенденција потискивања ћирилице и да је неопходна заштита овог писма.

Он сматра да је добра идеја о формирању царинске уније у региону док се чека на улазак у ЕУ, али мисли да би било добро успоставити и монетарну унију.

“Стварање једне врсте потпуно заједничког економског простора, на којем би била доминантна земља Србија, било би добро економско рјешење”, рекао је Баздуљ.

Што се тиче Косова и Метохије, Баздуљ је оцијенио да би рјешење типа “двије Њемачке” или односа Кине са Хонг Конгом, било добро рјешење, односно да се де факто призна стање на терену, а де јуре да се Србији остави право да тај дио територије сматра својом.