Новац за обнову од поплава нису сви још добили

Катастрофалне поплаве прије три године у Брчком су највише погодиле Вучиловац и Крепшић. Три године након поплава вратила се већина ранијих становника, обновљене су куће и станови. Има и оних који још нису добили новац за обнову.

103
  Baner-tri-sobe kolubara_baner_1  

Незапамћена катастрофа, говорило је поплављено становништво које се није сјећало толике количина воде на једном мјесту. Бјежало се – како се могло! Код родбине, познаника, у прихватилишта.

Један од оних који су се једва спасили од водене стихије је и Недо Смољић, настањен у Крепшићу.

– Чамцима смо се превозили. Извукао сам жену и сестру, ја сам задњи изашао. Све је било потпуно уништено – каже Смољић.

А онда је након попвлачења воде почела обнова кућа, окућница и имања. Влада је из буџета исте године, средствима намјењених капиталним пројектима, почела да поправља куће. Неки су чак од тог новца куповали станове у Брчком.

– Кућу сам солидно обновио, а купио сам и станчић у Брчком, ако би се нешто десило да се имам гдје склонити. Новац смо добили од Владе, а 33 хиљаде ја сам уложио – каже Смољић.

Већина кућа је обновљено, али има и оних власника који ни три године послије 30-дневних поплава, нису добили ни марку за оштету. Међу њима је и Милиодраг Миловановић чије је фарма са 580 свиња била потпуно уништена.

– Претрпио сам штету од око 215 хиљада према процјени судског вјештака и до дан-данас нисам добио одговор из владиног одјељења зашто нисам уврштен у оштећене, јер ме уопште нема у попису оштећених, тако да нисам ништа наплатио – каже Миловановић.

Сви из Крепшића су се вратили, а од 100 домаћинстава у Вучиловцу, око 60-так се вратило у углавном обновљене куће. Прецизних података у Влади немају колико је новца уложено. Претпоставља се око два милиона КМ.