БЛИЦ ВЕСТИ

БЛИЦ ВЕСТИ за петак, 20.01.2017. годину

164
  Baner-tri-sobe kolubara_baner_1  

Након продужења од седам дана, зимски распуст на подручју Брчко дистрикта завршава данас, а настава ће започети, како је и предвиђено у понедјељак 23. јануара ове године. Ово је потврдио Сенад Османовић, шеф Одјела за образовање владе Дистрикта, који је нагласио да је све спремно за несметан почетак другог полугодишта. Према његовим ријечима, према наставном плану 2016/2017. школска година требала би бити завршена половином јуна, с тим да ће бити продужена за пет наставних дана за колико је овај зимски распуст био и продужен.

_____________________________________

Од потписивања споразума између ентитетских министарстава финансија и Пореске управе у Брчком, о вршењу контроле, наплата доприноса за пензијско-инвалидске фондове Републике Српске и ФБиХ значајно је побољшана. Овај податак потврдио је Тихомир Јоксимовић, портпарол ПИО РС, који каже да је само из Брчког у децембру за овај фонд уплаћено 3,6 милиона КМ. До овог значајног скока уплата дошло је из разлога што је само акционарско друштво “Тесла“, уплатило дуговања од 2010-те до 2015-те године у износу од преко милион марака а и Валда дистрикта је уплатила дуговања за новембар и децембар. Пензије из ПИО РС у Брчком прима 6.579 пензионера за шта се ис касе Фонда месечно исплати два милиона осамдесет две хиљаде марака а редовна месечна уплата из Брчког износи око милион и остамсто хиљада КМ.

_____________________________________

Припадници Федералне управе Полиције ухапсили су јутрос две особе осумљичене за хакерски напад на званичне станице ове полицијске Агнције, изјавио је директор Полиције Драган Лукач. Јутрос су извршени претреси на неколико локација, две особе су лишене слободе које су у потпуности признали извршење дела. Лукаш, у изјави за ТВ Н1 није желео да открије у којем делу БиХ су акције хапшења изведене. Предмет ће у току дана бити комплетиран и предат Тужилаштву на даљу процедуру. Званична страница Федералне Полиције хакована је протеклог викенда а према поруци коју су хакери оставили, иза напада стоји група која се представила као “АНОНИМУС БОСНА“.

____________________________________

Спасиоци су током ноћи под светлима трагали за жртвама око хотела срушеног у лавинама у централном делу Италије. Потрага се одвија споро због страха од наноса снега који би могао заробити евентуално преживеле иако није откривен никакав знак живота. У протеклих 24 часа пронађена су два тела и још једно локализовано на месту несреће у Фариандолеу у регији Абруцо. Према проценама, између 25 и 35 гостију, запослених и неколико посетилаца хотела Риго Пијано још се сматрају несталим, а међу њима је и неколико деце. Италијанска служба цивилне заштите потврдила је да се хотел нашао на путу два метра високе лавине у среду касно у ноћ.

_____________________________________

Председник Владе РС Жељка Цвијановић и супруга председника Републике Српске Снежана Додик присуствоваће свећаности инаугурације новог председника САД Доналда Трампа, саопштава РТРС. Званична церемонија биће одржана на Капитол Хилу где ће Трамп данас положити заклетву као 45-ти председник САД. Након полагања заклетве Трамп ће се први пут обратити америчкој и светској јавности као амерички председник.

_____________________________________

Брчанске мушке одбојкашке екипе, које се такмиче у Премијер лиги БиХ, сутра су домаћини у дворани Гимназије у 12-том колу. У 16 часова играће МОК “Јединство“ Брчко и МОК “Гацко“ а у 19 часова је утакмица између ОК “Младост“ и ХОК “Домаљевац“ у којој је Младост фаворит. ЖОК “Бимал Јединство“ гостује код екипе ЖОК “ХЕ Дрина“.

_____________________________________

Данас ће у БиХ бити облачно време. Ветар слаб, источног и североисточног смера. Највиша температура ваздуха између -6 и -9 степени Целзијуса.

_____________________________________