Јапан одбио да плати чланарину за Унеско

76
  Baner-tri-sobe kolubara_baner_1  

Уз образложење да жели да се увери да Унеско функционише прописно, Јапан је ускратио уплату чланарине Агенцији за заштиту културног наслеђа при Уједињеним нацијама (Унеско).

Овај потез јапанске владе локални медији оцењују као протест против уврштавања кинеских докумената о масакру у Нанкингу на листу светске баштине, преноси Н1 наводе Анадолије.

Министар спољних послова Јапана Фумио Кишида потврдио је да је држава ускратила плаћање чланарине у вредности око 40 милиона долара ове године. Он је одбио да каже да ли је тај потез уследио као реакција на одлуку Унеска о кинеским документима.

Јапан годинама одбија кинеске наводе о томе да су јапански војници починили масакр над кинеским становницима 1937. године. Кина тврди да је у том масакру погинуло више од 300.000 људи, док Јапан тврди да је тај број далеко мањи, док неки потпуно поричу да се масакр догодио.

Ова држава обезбеђује 9,7 одсто буџета Унеска и други је највећи донатор после САД, које учествују у буџету са 22 одсто. Вашингтон је суспендовао своју чланарину од 2011, кад је Палестина почела да учествује у раду Унеска.

Израел је јуче прекинуо сарадњу са Унеском, дан након што је Агенција за очување културне баштине при Уједињеним нацијама усвојила Нацрт резолуције који Изралеци виде као порицање дубоких, историјских веза Јевреја са светим областима Јерусалима.

Унесков Нацрт резолуције који су предложиле арапске државе, садржи само исламске називе за брда на којима се налазе и јеврејска и муслиманска светилишта, међу којима је и Западни зид – остатак библијског храма, најсветијег места на којем је Јевреји моле.

ИЗВОР:ТАНЈУГ